Bu çalışma, Aka Gündüz'ün özellikle Trablusgarp ve Balkan Savaşları’nı konu edinen Türk Kalbi ve Türk’ün Kitabı adlı eserlerinin tümüyle günümüz harflerine aktarılarak millî kimlik{ulus devlet imgesi] açısından incelenmesi üzerine kurgulanmıştır. Bu çalışma bir bakıma bir imgebilim(imagology) çalışması olarak da düşünülebilir. Söz konusu eserlerde kimlik vurgusunun nasıl ve nelere yapıldığını ortaya koyabilmek için her iki eserde de bütünüyle izleksel(tematik) bir sınıflandırma yapılarak karşılaştırmalı bir şekilde konularla ilgili diğer kaynaklardan da faydalanılarak anlamsal çözümlcmc/yorumlama yoluna gidilmiştir. Çözümleme yöntemi olarak daha ziyade eklektik yöntem (çoklu bakış açısı/metnin çağrısı esaslı) uygulanmıştır. Bu bağlamda örnek metinler:
Vatan! Vatan! Seni bize teslim eden ecdadın huzuruna nasıl çıkacağız? Onların gözlerine bakmak mı? Hayır.. Hayır.. Yarabbi orada olsun iki gözümün nurunu söndür.. Ya ben onları görmeyim ya onlar beni kör görsün.. [ Türk’ün Kitabı, 216-219]
"Ne ettiler sana, ne oldu bana Kulağımı verdim vurulan çana Bir gariplik geldi, çöktü her yana;
İslâm diyarında Kur’an ağlıyor,
Kur'an'ı başında. Turan ağlıyor:
Ağla, gözüm, ağla, Figan yaraşır,
Bülbülsüz bağına hazan yaraşır!
(~)
Rumeli tutuştu, vatan dağıldı -Türk kuzularına altın ağıldı - Can memelerinden kanlar sağıldı Kucağını açıp saran nerede?
Ertuğrul’un oğlu Osman nerede?
Ağla, gözüm, ağla, Hicran yaraşır,
Goncas ız bülbüle figan yaraşır!"
[ Türk'ün Kitabı, 138-140]