Jocul de șah este fără îndoială cea mai valoroasă creație a omului din domeniul de destindere, creație, artă, educație dezvoltare mentală civică și socială. Un asemenea domeniu nu există doar dacă-l privim ca o intersecție interdisciplinară de domenii ale existenței umane.
Multe secole de la origine, șahul a fost apanajul celor puternici și avuți deoarece ceilalți nu aveau timp și resurse pentru deconectare, poate doar puțin pentru cârciumă. Chiar povestea originii este legată de readucerea la viață normală a unui rege. Totuși să nu ignorăm faptul că cel care i-a prezentat jocul era un înțelept sau un autodidact însetat de descoperiri și de cunoaștere a științelor atât cât se putea la acea vreme cu circa un mileniu și jumătate înapoi.
Șahul s-a răspândit foarte mult odată cu apariția computerului și desigur a internetului. Au fost create baze de date cu biografii, imagini, partide, soft de jucat șah cu computerul, de analizat, de vizualizat partide,etc.. Datorită unor generoși, foarte multe din acestea sunt accesibile gratuit pentru oricine dorește.
Şahul este deja în programul școlar din circa 30 ţări de pe planetă. Printre acestea se află China, Republica Moldova (mâna noastră smulsă la București în anul de doliu 1812), Armenia, Belgia, Venezuela, Canada, Congo (fostă Zair), Franţa, etc. Nu întâmplător China domină în șahul mondial feminin din ultimile două decenii.
Prezenta carte se adresează celor ce vor să învețe șah, părinților și profesorilor (care pot învăța simultan cu elevii sau copii lor) care trebuie să-i îndrume pentru a deveni oameni puternici în viață, ca la rândul lor să crească urmași mai puternici pentru ca să nu ne risipim în lume călcând pe jertfa de neimaginat a părinților și strămoșilor noștri.
Cu această carte, unică în felul ei printre ceea ce există la noi și nu numai, se poate progresa de la necunoscător până la CM sau chiar mai mult deoarece ea tratează câte puțin din aproape toate aspectele jocului de șah iar restul se învață și în jocul practic cu revenire deseori la această carte.
În finalul cărții sunt zeci de partide din practica marilor maeștri, din epoca romantică sau modernă. De asemenea sunt partide celebre jucate, imagini și alte informații despre marii campioni mondiali la masculin și la feminin, precum și despre evenimentele care i-au consacrat drept campioni mondiali neîncoronați sau oficiali de când campionatele mondiale au început să fie organizate sub regulamentul FIDE.
Pe un microcalculator am făcut primul program din țară destinat construirii de diagrame / poziții cu figuri de șah. Mult mai târziu, în ultimii ani am făcut câteva programe tot pe acest subiect dar care sunt executate pe PC sau în Browser Chrome prin limbajul JS. Față de programul inițial, calitatea imaginii rezultate la ultimele programe este infinită!
Sper ca această carte să contribuie la relansarea șahului românesc care este în declin în ultimile trei decenii, ca de altfel, din păcate, în majoritatea domeniilor sportive.