Din, Düşünce ve Ahlâk II
Description:... İslâm dininin hayat ile kurmak istediği ilişkinin mahiyeti, tarihsel süreç boyunca farklı bakış açıları ve tartışmaları beraberinde getirmiştir. Bu tartışmalar, bir taraftan ilim adamlarının konu üzerinde yoğunlaşmalarına diğer taraftan konunun dinamik yönünün gelişmesine katkıda bulunmuştur. Konu ile ilgili farklı perspektifler bulunmasına rağmen savunulan görüşlerin referanslarını, çoğunlukla İslâm medeniyetinin kurucu iki unsuru olan Kur’an ve Sünnet teşkil etmiştir. Entelektüel düzeydeki bu çabaların altında yatan en temel faktörlerden birini, çağın ihtiyaçları da göz ardı edilmeksizin Kur’an ve Sünnet’in doğru anlaşılması ve yorumlanması oluşturmuştur.
İslâm dini, birey ve toplumun inşasında tefekküre önem vermiş, insanların tekvini ayetler üzerinde derinlikli düşünmelerini tavsiye etmiştir. Dinin bilgi üretimine ve üretilen bilginin insanlığın yararına sarf edilmesine yönelik tavsiyesi, din ile düşünce kavramlarının beraber zikredilmesini netice vermiş, bu süreç lafız-mana, nass-vakıa ve akıl-nakil düzleminde zengin bir müktesebatın oluşmasına zemin hazırlamıştır. Geleneğin devinimi içerisinde ortaya çıkan bu mirası tanımak, bu mirastan yararlanarak yaşanılan asrın sorunlarına çareler üretmek, ilim insanlarının sorumluluklarındandır. Böyle bir mesuliyet, hem cesaretle bilgi ve düşünce boyutundaki aktüel sıkıntıları tanımayı hem de disiplinler arası çalışmaların ehemmiyetini ortaya koymaktadır.
İslâm dininin ahlak ile ilişkisini ortaya koymak, üzerinde durulması gereken bir diğer konudur. Teorik ve pratik yönleriyle ahlakın neliği, dindarlık ile ahlak ilişkisi, günümüz ahlak sorunları, ahlaklı birey ve toplumun inşası sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konular tarihte olduğu gibi günümüzde de teolojik ve felsefi yönleri ile tartışılmaktadır. Bu bağlamda Kur’an, Hz. Peygamber’in (sav.) Sünneti ve Sîreti çerçevesinde ahlaklı insan profilinin resmedilmesi, hiç şüphesiz günümüz insanı için de kıymetlidir. Bu çerçevede güzel ahlak ile mezc olmuş ibadet kavramının anlam yelpazesinin geniş tutulmasına da ihtiyaç bulunmaktadır.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öncülüğünde yukarıda kısaca bahsi geçen konuları akademik olarak ele almak üzere kıymetli ilim insanlarının katkıları ile “Din, Düşünce ve Ahlâk” adı ile bir kitap çalışması yapılmıştır. Ülkemiz başta olmak üzere farklı ülkelerden yetmiş dokuz ilim insanının farklı alanlardaki akademik araştırmalarıyla katkıda bulundukları bu kitabın ilim dünyasına hayırlı olmasını temenni eder, emeği geçen herkese teşekkür ederiz.
Editörler
Show description