Sosyal Politika ve Yerel Yönetim İlişkisi: Sultangazi Belediyesi Örneği
Description:... Bireysel ve sosyal sorunların tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. İlkçağlarda bireylere ait sosyal sorunlar daha çok dar çerçevede olup geleneksel yöntemlerle çözülmeye çalışılmıştır. Fakat sanayi devrimiyle birlikte şehirlere aşırı göçler olmuş ve bunun neticesinde gerek bireylerin gerekse toplumların sosyal olaylara yönelik sorunları artmış ve geleneksel yöntemlerin yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu noktada da sosyal hizmetler olgusu ortaya çıkmış ve gelişme göstermeye başlamıştır. Değişen ve gelişen şartlar neticesinde ilk önceleri devlet tarafından sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar yapılmakta iken ilerleyen süreçte ise devlet de sosyal sorunların çözümünde yetersiz kalmaya başlamış ve bir kısım hizmetlerini yerel yönetimlerle paylaşmak zorunda kalmıştır. Ayrıca yaklaşık son birkaç yüz yıldır sosyal politika hizmetlerinin ne seviyede, hangi yöntemlerle ve hangi kurumlar aracılığıyla sağlanacağı hep tartışma söz konusu olmuştur.
Diğer taraftan, sosyal politikanın sunulması veya sağlanması konusunda yerel yönetimlerin işlevselliği ise önemli düzeyde devletin sosyal politikalara olan yaklaşımıyla alakalıdır. Çünkü devlet ulusal düzeyde sosyal harcamalarını arttırdığı zaman yerel yönetimlerinde sosyal hizmet ve sosyal yardımlarının da boyutu ve özelliği de değişmektedir.
Diğer bir konu ise, sosyal politikaların yerel mahiyette olup olmadığıdır. Hatta bununla birlikte eğer sosyal politikalar yerel mahiyetteyse hangi ölçüde karşılanması bu hizmetlerin etkinliğini, verimliliğini ve boyutunu sağlayabilir diye tartışılmaktadır.
Show description