Het oude orgel van de Nicolaikerk te Utrecht
Kroongetuige van de Nederlandse muziekgeschiedenis
Description:... Het Nicolaïorgel is het oudste orgel van ons land. Het werd in 1479 gebouwd door Peter Gerritsz en bestond aanvankelijk uit een hoofdwerk (blokwerk), bovenwerk en pedaal. In 1547 bouwde Cornelis Gerritsz een rugpositief en wijzigde hij Hoofd- en Bovenwerk. In de 17de en 18de eeuw werd er aan het instrument gewerkt door o.a. Dirck Petersz de Swart, Jacob Jansz van Lin, Galtus van Hagebeer, Johan Nicolas Heerman en Christian Müller.
Tot het orgel in 1886 door een nieuw instrument werd vervangen, hing het in de Utrechtse Nicolaïkerk. Het oude werd overgebracht naar het Rijksmuseum, waar het tot WOII – zij het niet bespeelbaar – heeft gehangen. Bij de ontruiming van het museum wegens de dreigende oorlog, is het orgel gedemonteerd en opgeslagen. In 1952 werd de kas in bruikleen gegeven aan de Koorkerk in Middelburg. Inmiddels ijvert de Stichting Peter Gerritsz orgel voor de hereniging van kas en binnenwerk op de plek waarvoor het orgel ooit werd gebouwd.
In ruim 15 jaar onderzoek naar het Nicolaïorgel vergaarde de RACM een schat aan kennis over deze oude klankbron. Deel 10 in de serie Nederlandse Orgelmonografieën is een eerbetoon aan het instrument, dat als geen ander getuigenis aflegt van de allervroegste fase in de Nederlandse orgelbouw.
Verschenen als deel 10 in de reeks Nederlandse Orgelmonografieën
Show description