Bankaların Aktif Karlılık Analizi
Description:... Küreselleşme ile beraber dünya piyasalarında yaşanan gelişmeler bankacılık sektörünün önemli hale gelmesini sağlamıştır. Finansal teknolojilerin gelişmesi ve yeni girişimler geleneksel bankacılık sisteminde köklü değişiklilere yol açmıştır. Ulusal ve uluslararası Bankacılık yeni finansal dönemde ülkelerin kalkınma kaldıracı olarak çok önemli rol oynamaktadır. Bankacılık sistemi dünya ticaretinin birbiri ile temas ve güven aracı olmuştur. Globalleşen süreçte, yerel piyasalara yabancı bankalarında dahil olması ile bankalar arası rekabeti artırmış ve piyasadaki kar payları daralmıştır.
Bankalar finansal ürün ve hizmetlere aracılık etmektedirler bu açıdan sektör her geçen gün büyüme ve gelişme içerisindedir. Bankalar ülkelerin ekonomik kalkınmasında ve büyümesinde önemli bir yapı taşıdır. Bankaların temel işlevleri ekonomilerde fon fazlası olan kişilerin veya kurumların fon ihtiyacını karşılama köprüsü konumundadır. Bankalar, kaynak aktarımı fonksiyonunu işlevini yerine getirirken maksimum karı hedeflerler.
Türkiye’de bankacılık sektörünün geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Osmanlı Devletinden başlayarak Cumhuriyet’in ilk kuruluş yıllarına dayanan ve günümüze kadar geçen sürede, Türk Bankacılık sektörü gerek yapısı gerekse gelişimi açısından büyük yol almıştır. Bankacılık sektörü ekonomik gelişmelerden, ekonominin genel yapısı ve performansından oldukça fazla etkilenmektedir.
Show description