نظریه انتخاب
معرفی کتاب نظریه انتخاب :
کتاب نظریه انتخاب (Choice Theory) ویلیام گلاسر که به اسم تئوری انتخاب هم شناخته میشود – اگر چه نخستین کتاب او نیست؛ اما بیتردید مهمترین کتاب اوست. کتابی که از نخستین انتشار آن در سال ۱۹۹۸ تا کنون، همچنان مورد توجه علاقهمندان به روانشناسی و بهبود کیفیت زندگی فردی قرار گرفته است. در ایران ترجمههای متعددی از کتاب Choice Theory وجود دارد که از جملهی آنها میتوان به ترجمههای نورالدین رحمانیان، مهرداد فیروزبخت و علی صاحبی اشاره کرد.
ویلیام گلاسر، روانپزشکی است که از چارچوبهای متعارف روانپزشکی فاصله گرفته است. او اصرار دارد که راهکار بسیاری از مشکلات ما انسانها، در اصلاح رفتارها و انتخابهایمان نهفته است و نه استفاده از داروهای شیمیایی.
دکتر گلاسر معتقد است که تمام رفتارهای انسانها بر اساس انتخابهای آنان به وجود میآید. در حقیقت هر انسانی با هر انتخابی که در زندگی میکند در تلاش است تا به ارضای یکی از این پنج نیاز اساسیاش بپردازد:
- نیاز به بقا
- نیاز به عشق و احساس تعلق
- نیاز به قدرت (موفقیت و ارزشمندی)
- نیاز به آزادی
- نیاز به تفریح
تئوری انتخاب بر کنترلی که هر فرد بر احساسات و رفتار خود دارد، تاکید میکند. به این ترتیب میتوان به این نتیجه رسید که اگر ما به تئوری انتخاب معتقد باشیم، مسئولیت زندگی خود را به صورت تمام و کمال قبول میکنیم و این مسئولیت پذیری برایمان آزادی به همراه دارد. ما فقط میتوانیم روی اعمال و احساسات خود کنترل داشته باشیم. تمام آنچه که به دیگران میدهیم یا از آنها دریافت میکنیم، اطلاعات است. اما این انتخاب ما است که با این اطلاعات چگونه برخورد کنیم. در عین حال همه ما افرادی هستیم که به داشتن حداقل یک رابطه سالم و رضایتبخش نیاز داریم. کنترل بیرونی، توان رضایتمندی از روابط را از ما میگیرد و جدایی انسانها از روابط سالم سرمنشا مشکلات بسیاری است.
او معتقد است که هر چه مرکز کنترل درونی در انسانها بیشتر تقویت و تثبیت شود، مشکلات و چالشهایشان در زندگی کمتر خواهد شد. گلاسر نگرش روانشناسی رایج را روانشناسی کنترل بیرونی (External Control Psychology) یا روانشناسی بروننگر می نامد.
جزئیات :
ناشر:HarperCollins Publishers
تاریخ انتشار:(January 6, 1999)
زبان :انگلیسی
تعداد صفحات :۳۶۸